Ideoita ja inhimillisyyttä kuntapolitiikkaan!




Ideoita ja inhimillisyyttä kuntapolitiikkaan!


Istahdin autoon aikomuksena suunnistaa työpaikalleni. Starttasin, ja samalla autoradiosta tulvi puhevirtaa koko tilan täyttäen. Ei! Nyt ei sanaakaan, en halunnut kuulla sanoja, niin rakentavia ja hyviä kuin ne aikanansa ovatkin; lausuttuina, laulettuina tai kirjoitettuina, viitottuina. Käänsin autoradion vastaanottamaan klassista musiikkia, ja painoin kaasua.


Kuuloni herkistyi. Tunnistin säestävästä orkesterista jousisoittimia, ja parhaillaan iloisesti duurissa soljuvan trumpettisoolon. Minulla ei ollut hajuakaan, kenen sävellys oli kysymyksessä, en tunnistanut edes kuulleeni teosta aikaisemmin. Trumpettisoolo tarjosi minulle kirkkaan, selkeän soundin ja sen voimakkaat ja iloiset puhallukset aivan kuin avasivat tukkeutuneita mieleni kanavia. Tunsin puhdistuvani. Perässä seurasi viulujen upeat vibratot, kun trumpettisoolo häipyi säestäjien ottaessa vallan. Tunsin, kuinka lihasjännitykset laukesivat. Saavuttuani työpaikalle olin musiikin vaikutuksesta kiitollinen, mielissäni, tyytyväinen ja toiveikkaana astelin sisälle rakennukseen ja uuteen päivään. Kädessäni keinahteli painavahko kassi, joka oli täynnä erilaisia lehtiä. Niistä etsisimme lasten kanssa pian kiinnostavia uutisjuttuja. Myöhemmin lapset leikkaisisivat heitä kiinnostavan kuvan työstääkseen sitä edelleen taidetöissään.


Kulttuuriin liittyy suuria ihmisyyden kysymyksiä. Kulttuuri on tärkeää meidän kaikkien hyvinvoinnille. Kirjastot, musiikki, kuvataiteet, tanssi, kaupunkiarkkitehtuuri puistoineen ja viheralueineen, käsityöt, museot, taidekasvatus yhteistyössä päiväkotien ja oppilaitosten kanssa ovat tärkeitä kulttuurin kantajia ja tekevät kaupungistamme ja meistä elinvoimaisia. Kulttuuri on myös monille tärkeä elinkeinon lähde. Kulttuuri tarjoaa meille miellyttävän elinympäristön, vahvistaa ihmisten yhteyttä, inspiroi ja toimii virkistäen eri-ikäisiä, erilaisissa elämänvaiheissa olevia vauvasta vanhukseen. Kulttuuri tekee kunnasta, kylien kaupungista - kuten meidän Vantaasta - houkuttelevamman myös yrityksille ja vierailijoille. Se tarjoaa ihmisille mahdollisuuden kehittää itseään, rentoutua ja kohdata toisiaan. Se myös pitää tänne asettuneet ihmiset kuntamme asukkaina.


Nyt on korkea aika kysyä, voiko jokainen kokea kulttuuria, osallistua kulttuurista nauttimiseen haluamallaan tavalla? Kuinka osoitamme arvostusta taiteilijoille, taidekasvattajille? Voisimmeko hankkia paikallisten taiteilijoiden töitä omaan kotiimme? Tai tarttua itse vaikka siveltimeen ja antaa värien ja kuvioiden hakea muotoaan paperilla, kankaalla, lumessa? Kuinka voisimme omistaa ja osallistua kulttuurin tekemiseen?  Kuinka voisimme tehdä kulttuuria vielä enemmän itse ja yhdessä?


On hienoa, että Vantaan kaupunki työllistää musiikki- ja kuvataidealan kasvattajia. Upeaa, että taidekasvattajia on työllistynyt myös esimerkiksi päiväkodeissa. Tällä tiellä tulee jatkaa ja taiteenalan ammattilaisia työllistää tukemaan vantaalaisten elinvoimaisuutta ja hyvinvointia.


Sain selville, että aamuista oloani oli virkistänyt trumpettikonsertto yli 300 vuoden takaa. Säveltäjä Giuseppe Torelli oli aikanaan säveltänyt myös tulevaisuutta varten ja luomallaan teoksella yhdistänyt lukemattoman määrän edesmenneitä ja nykyisiä taiteilijoita kanssani ajan ja tilan rajat ylittävään kokemukseen kuin helminauhan. Ilman kulttuuria ei ole tulevaisuutta.


Näitä voimaantumisen ja eheytymisen kokemuksia toivon kaikille. Nyt on kulttuurin vuoro!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ole se muutos, jonka haluat nähdä!

Kohtaamisia!

Työelämä ja koulutustarpeet muuttuvat